През 1613г. Театър Глобус в Лондон изгаря до основи, след като

...
През 1613г. Театър Глобус в Лондон изгаря до основи, след като
Коментари Харесай

На този ден: Отбелязваме деня на река Дунав

През 1613г.  Театър " Глобус " в Лондон изгаря до основи , откакто театрално оръдие гръмва непредвидено по време на пиеса и подпалва покрива на театъра. 
Прочетете още
През 1614 година на неговото място е издигнат втори спектакъл " Глобус ", който е затворен през 1642 година През 1997 година постройката на театъра е възобновена по непокътнати описания и разкопки. Тя се намира на към 200 м от първичното ѝ местонахождение.

През 1882г. е  повдигнат Руския монумент в София . Той е първият монумент, издигнат в столицата на освободеното от османско господство Княжество България. Намира се на пътя, по който Осман Нури паша бяга от София към Перник на 22 декември 1877 година Паметникът е повдигнат на 29 юни 1882 година със средства, събрани от съветския народ.

Не е прочут проектантът, само че догатките са за проектант Вокар (проектирал монументи в Добрич, Плевен, Разград, Свищов и др.) или учен В. Йосифов Шервурд (автор на планове за монументи в Плевен). Паметникът съставлява обелиск: четиристенна пирамида с кръстосан връх над фундамент от три стъпала. От източната страна на обелиска стои мраморен релеф на съветския държавен герб и съветския боен медал за смелост „ Свети Георги “ (Георгиевски кръст).



През 1947г. е  открита първата постоянна линия за въздушен превоз сред София и Бургас  на Дирекция въздушни известия.

На 29 юни 1947 година на летище Враждебна министър-председателят Георги Димитров открива първата гражданска въздушна линия София-Бургас. Първият екипаж летял по тази линия е в състав Стефан Тосунов - водач, Тодор Гургулиев - борден монтьор и Павел Александров - борден радист. Редовните полети стартират от 1 юли 1947 година. Месец по-късно стартират полети по линията София-Варна и краткотрайни полети по линията София-Пловдив за обслужване на гостите на Международния панаир в Пловдив. Закупени са и три броя от познатите на българските летци Юнкерс Ju 52/3m, осъвременени и създадени от френската компания Atelier d`Avion Coulombe с наименованието AAC.1 Toucan, признати в Париж и превозени до София от български екипажи. През есента на 1947 година са закупени три едномоторни самолета По-2 за потребностите на санитарната авиация. Тези машини по-късно са главните самолети на основаната селскостопанска авиация. Закупени са и два самолета Ли-2п, с които е положено началото на българските интернационалните линии.

През 1986г.  световен първенец по футбол става Аржентина . На финала на Мондиала в Мексико аржентинците побеждават с 3:2 Германия и печелят шампионата. 

Роден е създателят на  " Малкия принц " френският писател  Антоан дьо Сент-Екзюпери . Рожден ден чества американската певица  Никол Шерцингер


Екзюпери

Умира американската актриса  Катрин Хепбърн  в злополука умира вокалистът на българската група " Сленг "   Димитър Екимов .

От 2004г. по самодейност на Международната комисия за запазване на река Дунав 29 юни е  определен за ден на река Дунав . Тя е единствената огромна река в Европа, която тече в посока от запад на изток и се влива в Черно море. Освен това Дунав е реката, която протича през най-вече страни в света – 10 на брой (Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, Сърбия, България, Румъния, Молдова и Украйна.), а водосборният ѝ басейн се простира с изключение на на териториите на горните 10 страни и на териториите на още 9 страни (Швейцария, Италия, Чехия, Полша, Словения, Босна и Херцеговина, Черна гора, Албания и Косово). Дължина 2852 km. Площ на водосборния басейн 817 000 km².

Днес се отбелязва в България и  Деня на сигурността на придвижването по пътищата

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР